Vaak last van buikpijn? Eén op de vijf vrouwen heeft last van déze aandoening
Algemeen

Vaak last van buikpijn? Eén op de vijf vrouwen heeft last van déze aandoening

De aandoening kan voor veel pijn zorgen
Iedereen vindt buikpijn erg vervelend en daar kun je niets anders van maken. Echter is het wel heel belangrijk om te weten waar die pijn vandaan komt. Het hoeft natuurlijk niets ergs te zijn, maar het is wel belangrijk om je te laten testen bij herkenning van onderstaande symptomen. Het zou namelijk zo kunnen zijn dat je endometriose hebt. Een op de vijf vrouwen heeft last van deze aandoening.

buikpijn, buik krampen

Littekenweefsel
Als je lijdt aan endometriose zwerven er kleine stukjes baarmoederslijmvlies door je eierstokken, eileiders, blaas, darmen en onderbuik. Deze kleine stukjes kunnen veel pijn veroorzaken, maar het kan ook zo zijn dat je niet eens door hebt dat je deze aandoening hebt. Let erop dat je meer klachten kunt krijgen als er meerdere stukjes rondzwerven. De werkwijze van deze stukjes is hetzelfde als het andere baarmoederslijmvlies. Ze bouwen op en breken weer af. Een vrouw zou normaliter ongesteld worden tijdens het afbreken, maar het bloed kan nergens heen. Hierdoor ontstaan er bloedingen en er kunnen nare krampen bij komen. Er kan ook littekenweefsel ontstaan door verklevingen wat voor veel pijn kan zorgen.

Symptomen
Symptomen die komen kijken bij endometriose zijn:

  • Buikpijn
  • Problemen bij de stoelgang
  • Vermoeidheid
  • Onvruchtbaarheid
  • Lage rugpijn

Een behandeling is vaak niet nodig, maar als er sprake is van een kinderwens kan dit gedaan worden om het proces makkelijker te maken. Er worden dan pijnstillers en/of een kijkoperatie voorgeschreven. De pil kan de pijnklachten van endometriose onderdrukken. Heb je veel last? Aarzel dan niet om dit eens met je huisarts te bespreken.

Deel dit bericht met al je vrienden en familie op Facebook

Wat vind jij? Reageer hieronder: