Onderzoek toont aan dat schoonmaken met deze middelen net zo schadelijk is als roken.
Algemeen

Onderzoek toont aan dat schoonmaken met deze middelen net zo schadelijk is als roken.

Sommige mensen kunnen zich er maar niet toe zetten hun huis of kamer schoon te maken. Hoe vaak hun moeder ook smeekt of ze nu eindelijk eens hun kamer willen stofzuigen, ze leven liever in een bende.

Gelukkig hebben deze mensen nu eindelijk het perfecte excuus om het niet te doen: je huis schoonmaken kan net zo schadelijk zijn voor je longen als roken.

Onderzoekers van de University of Bergen toonde recentelijk aan dat vrouwen die jarenlang als schoonmaakster werkte of regelmatig schoonmaakmiddel gebruikte voor een periode van langer als 20 jaar, net zo veel schade aan hun longen hadden opgelopen als iemand die 20 sigaretten per dag rookte.

Een andere schokkende conclusie uit het onderzoek is dat de kans op astma bij deze schoonmaaksters toeneemt met wel 43%!

Er werden al meerdere studies gedaan naar de effecten van schoonmaakmiddelen maar deze waren altijd op korte termijn. Dit is het eerste onderzoek naar de schade van de schoonmaakmiddelen dat op de lange termijn is gedaan en de resultaten zijn shockerend!

‘’Op de lange termijn kunnen bepaalde stoffen in schoonmaakmiddelen weldegelijk schade aanrichten op je longen’’ vertelt professor Oistein Svanes. ‘’Wanneer je denkt aan het idee dat je stoffen inademt die bedoelt zijn om de vieste vloeren schoon te krijgen, zou dit eigenlijk geen verrassing moeten zijn’’.

Voor het onderzoek werd een groep van 6000 volwassenen 20 jaar lang onderzocht. Ze zagen duidelijke verschillen tussen de hoeveelheid lucht die vrouwen die wel- of niet schoonmaakte uit konden ademen. De schoonmaaksters konden een stuk minder lucht uitademen, wat dus duidt op slechter functionerende longen.

Zij denken dat dit wordt veroorzaakt doordat je telkens kleine stukjes chemicaliën inademt die uiteindelijk de luchtwegen gaan irriteren wat op lange termijn lijdt tot longschade.

Professor Cecile Svanes, die ook heeft meegewerkt aan de studie vertelt: ‘’We waren bang dat het inademen van deze chemicaliën er voor zorgde dat onze longen slechter zouden functioneren, met dit onderzoek werd onze angst bevestigd’’.

Meer informatie? Bekijk dan hier een video voor meer uitleg!

Wat vind jij? Reageer hieronder: