Waarom zijn vaatdoekjes eigenlijk altijd geel? DIT is het antwoord, wij hadden geen idee! - Voorspoedigleven
Algemeen

Waarom zijn vaatdoekjes eigenlijk altijd geel? DIT is het antwoord, wij hadden geen idee!

In de supermarkt springen ze meteen in het oog: gele vaatdoekjes. We weten inmiddels dat we ze regelmatig moeten vervangen, maar waarom zijn ze eigenlijk geel? Je zou denken dat dat is omdat het lekker opvalt. Maar niets is minder waar!

De gele kleur van de vaatdoekjes heeft een goede reden. Toch bestaan er ook andere soorten vaatdoekjes dan geel. Iedere kleur is namelijk bedoeld voor een andere schoonmaakklus! Het meest populaire, gele doekje kan gebruikt worden voor allerlei schoonmaakklussen in huis. De kleur geel staat namelijk voor ‘allerlei’. Deze afspraak is door schoonmaakbedrijven gemaakt om kruisbesmetting van bacteriën te voorkomen.

Het is namelijk niet echt een hygiënisch idee om hetzelfde doekje te gebruiken voor je toilet en voor het aanrecht. Naast gele doekjes heb je ook nog de roze, blauwe en groene. Het blauwe doekje is bedoeld om je interieur mee schoon te maken, het roze doekje is voor sanitair zoals het toilet. Het gele doekje is waarschijnlijk het populairst omdat er een verband is tussen geel en schoon.

De woordvoerder van Sorbo liet aan het NRC weten dat bedrijven in de jaren zestig en zeventig begonnen met verbanden leggen tussen geel en hygiënisch. Dit komt waarschijnlijk omdat wij geel associëren met citrus. Lekker fris dus!

Wat vind jij? Reageer hieronder: