Last van obstipatie? Dit is waarschijnlijk de oorzaak en het ligt niet alleen aan je eten!
Gezondheid

Last van obstipatie? Dit is waarschijnlijk de oorzaak en het ligt niet alleen aan je eten!

Lukt het nummertje 2 maar niet? Dit kan de oorzaak zijn
Alhoewel veel mensen er problemen mee hebben blijft dit een lastige kwestie, de stoelgang. Iedereen die al wel eens problemen heeft gehad rondom de stoelgang weet dat dit erg vervelend en pijnlijk kan zijn. Je krijgt een opgeblazen gevoel en voelt jezelf dik en moe. Genoeg water drinken en voldoende vezels binnen krijgen zijn de belangrijkste maatregelen voor een gezonde stoelgang, maar wist jij al dat je stoelgang ook kan worden door oorzaken die niets te maken hebben met je voeding?

Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor een verstopping, zo heeft het meestal wel te maken met voeding maar het zou ook zo maar een van deze redenen kunnen zijn:

Medicatie: Bepaalde medicijnen verhogen het risico op opstoppingen. Pijnstillers met codeïne bijvoorbeeld kunnen een obstipatie veroorzaken. Ook ijzerpillen die gebruikt worden tegen bloedarmoede staan bekend als veroorzakers van opstoppingen. Bovendien zijn er bepaalde medicijnen die worden gebruikt bij een te hoge bloeddruk, antidepressiva of antipsychotica die ook verstoppingen kunnen veroorzaken.

Stress: Dat stress ongezond is was over het algemeen al wel bekend. Maar wist jij al dat dit het risico op obstipatie ook verhoogd? Door stress wordt je darmflora aangepast waardoor je lichaam in de war kan raken. Je darmen zijn dan ook extra gevoelig voor externe invloeden. Wanneer je iets veranderd aan je dagelijkse routine zal je dit dan ook vaak terug kunnen zien in je stoelgang.

Veel op reis: Mensen die vaak op vakantie gaan of veel reizen voor hun werk hebben waarschijnlijk een verstoord dag-nachtritme, dit heeft ook zo zijn invloeden op de darmflora. Door op vaste tijdstippen naar het toilet te gaan houd je rust in je lichaam, die regelmaat word op vakantie/op reis vaak verstoort. Want ben nu eens eerlijk, jij houdt het ook liever op tot dat je thuis bent als dat je in het vliegtuig gaat.

Menopauze: De menopauze/overgang gaan hand in hand met hormonale veranderingen, dit kan obstipatie veroorzaken.

Leeftijd: Hoe graag je het ook zou willen stoppen, iedereen wordt ouder. Door ouderdom kan het zijn dat je darmspieren minder goed hun werk kunnen doen. Dit in combinatie met medicatie die we over het algemeen meer nemen als ouderen én het tekort komen aan lichamelijke beweging maakt obstipatie erg aannemelijk.

Deel dit bericht met al je vrienden en familie op Facebook!

Wat vind jij? Reageer hieronder: